Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč ženy dávají přednost životu bez partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Doba, kdy bylo partnerství považováno za jediný přijatelný model spokojeného života pro ženy, je pryč. Dnešní generace žen čím dál častěji nachází své štěstí a naplnění v seberealizaci. Co stojí za tímto rostoucím trendem?

Článek

Muži vždy čelili tlaku na dosažení profesního úspěchu, což bylo společností široce oceňováno, a tudíž partnerkami akceptováno. Ve jménu tohoto poslání se muži dobrovolně nebo nevědomky zříkali své otcovské role, čímž se zjevně diskreditovali v očích svých dcer. Ženy se postupně emancipovaly a vymanily se ze společensky podřadné pozice. Tento posun je zřetelně znát v jejich sebevědomí, profesním uplatnění a schopnosti prosazovat své potřeby a zájmy. Ženy už nemají důvod skrývat své zklamání z partnerského života, případně tlak, kterému jsou vystaveny v otázkách mateřství a rodinného života.

Nebyla bych to já, abych k tématu nepřispěla něčím z Jungovy typologie osobností. Nepřestává mne fascinovat odlišnost jednotlivých charakterů a základních životních strategií, které prosvítají ve všech oblastech života. Pro dnešní článek jsem si položila otázku: „Jaké vnitřní pohnutky vedou ženu k tomu, aby dala přednost životu bez partnera?“ a doplňující otázka zní: „Jak případně pohlíží na roli matky samoživitelky?“

Mým tradičním cílem je narušit názorovou uniformitu ve smyslu: „sice jsem originál, ale i tak podle sebe soudím tebe a očekávám, že se zachováš tak, jak chci já, protože je zjevné, že můj způsob je ten jediný správný“. Předkládám pohled optikou osmi základních životních strategií, v souladu s mou dosavadní výkladovou terminologií. Nemám v úmyslu nikoho převychovávat, pouze pojmenovávám věci a zároveň věřím, že je užitečné nahlédnout své vlastní chování a uvědomit si skutečné rozdíly mezi lidmi.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Talent/Koumák

Z pohledu základní životní strategie to jsou dvě nejsilnější osobnosti. To má pochopitelně své výhody, ale z pohledu partnerského života, optikou ženy, je to doslova úděl. Najít může, kterého by žena této osobnosti byla schopna dlouhodobě akceptovat, je nesmírně těžké. Ženy tohoto typu se velice často „vdávají“ za svou práci. Jsou to mimořádně soběstačné ženy, které rády hledají uplatnění v ozbrojených složkách nebo profesích, které lze považovat za typicky mužské.

Největší slabinu tohoto typu osobnosti chci rozpracovat v samostatném článku. Zde chci pouze poukázat na extrémní předsudky společnosti, kterým tyto ženy čelí. Průbojnost, nezdolnost a svéráznost tohoto charakteru není společností tolerována. Budovat sebeúctu těchto dětí je extrémně náročné, protože jsou těžko zvladatelné a výchova se na nich podepisuje spíše negativně. Není divu, že ženy s tímto charakterovým profilem nejsou příliš nakloněny k roli matek, neboť často nesou tíhu přesvědčení o své vlastní nedostatečnosti. Na druhou stranu jsou ale velice vnímavé a milující. Jejich děti jsou jim vším. S trochou nadsázky mohu říct, že roli matky samoživitelky vítají, protože muži v jejich životě obvykle neznamenají mnoho.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Talent/Snílek

Ženy tohoto typu nemívají o partnery nouzi. Jsou ztělesněním vášně a všeho, co v mládí muži u žen hledají. Pro mateřství jsou jako stvořené a k péči o děti je to přirozeně táhne. V hierarchii osobností však zaujímají třetí místo, takže svým partnerům dříve nebo později „přerůstají přes hlavu“.

V rámci rodinného života jsou totiž málo organizované. Dávají přednost improvizaci, kterou zvládají dokonale. Nenechají si poroučet a své věci si vytrvale řeší „po svém“. Tyto osobnosti si odnášejí šrámy zejména ze vzdělávacího systému, proto se většinou intelektuálně podceňují. Mají tendenci obdivovat vzdělané partnery, se kterými se později nudí. Je s podivem, že právě tyto osobnosti žen bývají nejčastěji terčem domácího násilí, takže velice často utíkají do role matek samoživitelek. Muži na ně jednoduše žárlí, nejprve ze strachu před jejich svůdností a poté kvůli dětem, které nadevše milují. V roli samoživitelek si vystačí s málem. Jejich mateřský přístup je uvolněný a většině osobností dětí prospívá. Ani s dětmi však nemívají nouzi o nové partnery, takže samy většinou nezůstávají.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Racionalita/Šikula

Zde se nacházíme v úplně jiných vodách. Ženy tohoto typu si životního partnera vybírají uvážlivě a ve svém životě mají věci „pod kontrolou“. Tento typ osobností je ze všech nejvíc stabilní, žije pro plnění svých povinností, miluje rutinu a do věcí vnáší řád. Sebejistota těchto žen je nezdolná. V hierarchii osobností zaujímají druhou příčku a rozhodně nemají ve zvyku se podceňovat nebo přizpůsobovat. Rodinný život spíše odkládají a věnují se kariéře. Pokud najdou vhodného partnera, je jejich rodinný život příkladný. Pro své děti se vzdávají dosavadní kariéry, protože respektují mateřství jako důležitou životní roli.

Pokud v jejich vztahu přeci jen nastanou potíže, které by vedly k rozchodu, jsou to ženy, se kterými se lze na všem v klidu domluvit. Pokud není na obzoru vhodný partner, bez problémů zvládají život s dětmi i samostatně.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Racionalita/Vizionář

Ženy tohoto typu jsou nenápadné, mimořádně inteligentní, schopné a nezávislé. Důležitá životní rozhodnutí dobře plánují a obvykle nechybují. Pro dosažení svých cílů jsou ochotné obětovat se, ale i přijímat rozhodné kroky. Zároveň si cení svého soukromí, takže v případě, že se vztah ukáže jako nefunkční, nemají s rolí matky samoživitelky potíže. Jsou to ženy, kterým nevadí setrvávat v roli tajné milenky, případně vychovávat nemanželské dítě. Jejich vrozená zodpovědnost jim však nedovolí riskovat v důležitých otázkách, vždy myslí dopředu a chtějí být za všech okolností soběstačné. Za skutečné životní samotářky lze považovat zejména introvertní variantu toho typu, tj. osobnost INTJ. V hierarchii životních strategii uzavírají první čtveřici.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Kreativita/Koumák

Pátou pozici zaujímá nejkontroverznější typ žen. Hrdé, panovačné a nedostupné intelektuálky, které o partnerský život neusilují. Chtějí, aby si jich muž vážil pro jejich charakter, nikoli pro jejich zevnějšek. Již v dospívání jsou to vyznavačky punkového vzhledu, ale mohou být i velice atraktivní. Typické jsou nápadně pomalým životním tempem a určitou přezíravostí. Mateřství a rodinný život pro ně není atraktivní. V ideálním případě volí empatického partnera, který je schopen plně zastat péči o dítě i domácnost. V přítomnosti malých dětí se totiž cítí bezradně a své vlastní děti prožívají jako značné omezení dosavadního způsobu života. Byť se ženy tohoto charakteru prezentují jako zcela nezávislé, jsou s přibývajícím věkem stále více odkázané na péči a zájem okolí.

Matky tohoto typu jsou emočně nedostupné a velice přísné. S výjimkou empatických dětí, na ně všechny osobnosti dětí reagují vzdorem. Jejich mateřství je proto náročnější, a to je utvrzuje v jejich nekompromisním přístupu. Role matky samoživitelky je pro ně zdrojem frustrace až existencionálních úzkostí. To může zanechat hluboké jizvy na duši dítěte. V takových podmínkách pak mohou mít jejich děti potíže s budováním důvěry a problémovým chováním, zejména vůči menším nebo slabším dětem. Nezřídka tyto ženy reagují na rozpad partnerského vztahu odložením dítěte.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Kreativita/Snílek

Další příčku zaujímají éterické bytosti, které vládnou schopností podmanivé přitažlivosti. Tyto ženy jsou ozdobou každého muže, protože na kráse jim opravdu záleží. Svého partnera nechávají vyniknout a všemožně podporují rodinnou prestiž. Zvláštností tohoto typu žen je psychologická mlha, kterou neustále vytvářejí ve svém okolí. Hranou bezmocností provokují druhé, aby pro ně obstarali jejich záležitosti. Ani prostá logika v jejich přítomnosti neobstojí. Jejich partneři se cítí čím dál více provinile, dezorientovaně a hloupě. Ženy tohoto typu neumí být samy. Představa, že by se měly ocitnout v roli matky samoživitelky, je děsí.

S přibývajícím věkem je soužití s nimi čím dál náročnější, zejména kvůli jejich bytostné nespokojenosti, kterou neustále přenášejí na druhé. Často se ocitají v sociální izolaci, kterou svým způsobem vítají, ale zároveň tím i velice trpí.

Ženy, které preferují kombinaci Potenciálů Empatie/Vizionář nebo Šikula

Poslední dvě příčky v hierarchii životních strategií zaujímají osobnosti, které preferují Potenciál Empatie. Empatické ženy jsou mimořádně schopné, obětavé, organizačně nadané, pracovité, loajální a výkonné. Jejich břemeno spočívá v tendenci adaptovat se a potlačovat vlastní potřeby ve prospěch ostatních. Sebeúctu a sebevědomí Empatických dětí je třeba aktivně budovat, což dělá opravdu málokterý rodič. Poddajnost empatických dětí považuje většina osobností rodičů za svůj výchovný úspěch, aniž by si uvědomovali, jak tím ohrožují jejich budoucnost.

Empatické ženy toho zvládají mnohem více než jiné. Bohužel i tak mají tendenci se podceňovat. Jejich partneři si jich neváží. Poměrně brzy totiž zjistí, že tyto ženy absorbují jakoukoli jejich frustraci. V dlouhodobém vztahu se snadno stávají obětí psychického teroru a nemilosrdného vytěžování. Nevidí lásku, která se jim nabízí, protože takového vztahu by si nedokázaly vážit. Lásku svého partnera si chtějí zasloužit. Za ideál považují muže, který prakticky není lásky schopen. Na jakékoliv ponížení reagují tyto ženy ještě větším přizpůsobením.

Ženy tohoto typu bývají samoživitelkami i v rámci partnerského života. Chtějí všechno zvládnout samy a rozhodně nechtějí nikoho obtěžovat. První místo v jejich životě zaujímá partner. I kdyby to byl opravdový tyran neumí si život bez něj ani představit. V dlouhodobém vztahu žijí čím dál více pro potřeby partnera a čím dál méně s ním. Neustálé potlačování vlastních potřeb vede k napětí, které mohou tyto ženy nevědomě přenášet na vlastní děti. Mají extrémní potřebu pečovat o druhé, proto za žádnou cenu nechtějí zůstat samy, byť by to pro ně znamenalo reálnou úlevu.

Sami můžete vidět, že výše uvedené kategorie platí přiměřeně i pro muže. Typologie osobností totiž stojí na základech, které neuznávají rozdíly mezi pohlavím. Zřetelně zde také vystupují obvyklé párové stereotypy, které ve svých článcích často zmiňuji.

Ohledně zdrojů informací musím tradičně přiznat, že článek píši z hlavy, ale tentokrát se opírám především o původní výzkum C. G. Junga k psychickým funkcím člověka a další, převážně zahraniční autory, kteří se věnují metodice MBTI.

Výše uvedené postřehy a souvislosti využijte dle vlastního uvážení. Těším se na vaše příspěvky do diskuse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz